Loading...

Bitmeyen Kartuş Nedir

Bitmeyen Kartuş Nedir?
Şimdi size bu makalemde bitmeyen kartuş sisteminin ne olduğunu ve olumlu olumsuz taraflarının ne olduğunu anlatan zengin açıklamalarda bulunmaya çalışacağım.
Tarihi ve Gelişimi
Kartuşlu yazıcılar ilk çıktığından beri (bazı modeller hariç) içlerine yaklaşık 15 ile 30 Miligram alacak şekilde üretilirdi. Siz bu kartuşları %5 Doluluk oranı ile 100-200 sayfa çıktı alabiliyordunuz ve bu kartuşların ömürleri bitene kadar dolup yapılabiliyordu. fakat eski tip kartuşların ömürleri kısa ve pahalıydı 2000 li yıllarında başında bile 1 kartuşu doldurmak için en az 10 lira para veriyordunuz. ve ilk çözüm yaklaşık 2006-2008 yılları arasında adını bitmeyen kartuşlu yazıcı koyan kartuş dolumcularından geldi. aslında bu birazda komik bir çözümdü ama tüm büyük markaları buna mecbur bırakacak büyük adımın temelleri idi. sistem şu şekilde işliyordu yaklaşık 100 miligram alacak şekilde yazıcıya yapıştırılan mürekkep tanklarına akvaryum hortumu bağlanıp diğer ucu simetrik delinen kartuşa monte edilerek bir sistem geliştirildi. tabi burada mürekkebin geri gitmemesini ve kartuşa aşırı mürekkep depolayıp kartuşu taşırmayacak bi çekvalf sistemi bulunmadığından bazen hortuma kaçan hava yüzünden kartuşun yazmamasını bazen ağzından taşması yüzünden çok şikayetler almıştır. çünkü şimdiki bitmeyen kartuşlu yazıcılarda olduğu gibi bu yazıcılarda da yazdırma kafası değilde normal kartuş kullanılıyordu. kartuşun bozulma durumlarında tıpayı çıkarır çıkarmaz gerek elinize gerek yazıcıya mürekkep akabiliyordu. çok derme çatma ve gerçekten sabır gerektiren bir şeydi ve bir çok yazıcı çöpe atılıyordu. ama yarattığı ekonomik sonuç yüzünden ısrarla kendini satma özelliğine sahipti. ve bu durum yazıcı üreten firmaların dikkatini ciddi anlamdı çekmişti ve ilk adımı 2010-2012 yılları arasında, ürettiği yazıcı ve kartuşlardan en çok şikayet alan firmaların başında gelen epson'dan gelmişti. bu gerçekten profosyenel bir değişimdi. hem ekonomik hem sorunsuzdu ve peş peşe fotokopi, tarayıcı wireless bulunan diğer modellerini piyasaya sürdü. diğer firmalar sadece izliyordu. tabi epson'un fiyatları 2 katına çıkardığı gözlerden kaçmadı. ve bu günlerde epson'dan sonra Canon, Brother ve HP de bitmeyen kartuşlu yazıcı üretime hızla girmiş bulunmaktadır. herkes her yerde her ne kadar bitmeyen kartuşlu yazıcılardan hep iyi taraflarından bahsedilmiş olsa da ben bazı dezavantajlarından ve bilinmeyen bilgilerden bahsedeceğim.
Yazıcı Vs. Ömrü
Her ne kadar adı bitmeyen kartuş olsa bu ebediyen bitmeyecek anlamında değildir. Baskı sonsuz olmadığı gibi atık pad ömrü, yazıcı kafası ömrü gibi size sonradan masraf çıkaracak bazı giderleriniz de olacaktır. ama korkmayın bunlardan içinizi karartmadan küçük küçük bahsedeceğim. sayısı net olmasa da belli bir çıktı sayısına ulaştığınızda yazıcı pad arızası hatası verecektir. bunu çok basit bir şekilde giderebileceksiniz. ortalama 20 ile 80 lira arasında yazılım ile pad sayacını sıfırlayıp sorunsuz bir şekilde kullanmaya devam edebileceksiniz. yine net bir şey söylemiyorum ama ortalama 3 yıl sonunda orjinal mürekkep kullanmış olsanız bile yazıcı kafası arızası verecektir kesinlikle bilgisayarcılara veya sıradan kartuş dolumculara vermenizi önermiyorum.. kurtulmanın 2 yöntemi vardır. bu konuda profesyonel hizmet veren kişilere götürmelisiniz. kendi servisine de götürebilirsiniz. yapılacak işlem yazıcı kafasını ortalama 3-7 gün sıvı solüsyon da bekletecekler sonuç alamama durumunda en kötü yazıcı kafasını değiştireceklerdir. ortalama yazıcı kafası fiyatı 300-500 lira arasındadır. senelerce çıktı alıp binlerce lira kar eden kullanıcılar için bu ücreti öderken üzüldüğü görülmemiştir.



Çıktı Sayısı ve Çıktı kalitesi
konuya çıktı sayısı ile devam edeceğim. burada net sonuç vermek gerçekten imkansızdır çünkü bu çıktı sayısını etkileyen sayfa koyuluğu, sayfa yoğunluğu ve kullanılan kağıda kadar etkileyen varyasyonlar vardır. ama ben yinede merakınızı giderecek ortalama çıktı sayısından bahsedeceğim. çoğu modelde 4 tank vardır ve bu tanklar net 70 ML almaktadır. 1 tank ile ortalama 1000 sayfa çıktı alabilirsiniz. 4 tankı eşit ölçüde kullandığımızı düşünürsek 1 set size 4000 sayfaya kadar götürecektir. 10x15 fotoğraf kağına kaliteli fotoğraf çıktısı aldığınızı düşünürsek bu sayı 1800'e düşmektedir. her tanka 30 tl ödediğinizi düşünürsek 120 liraya 4 tankıda doldurmuş olursunuz. çıktı kalitesine gelecek olursanız dünyanın belkide hiç bir makinesinde alamayacağınız kalitede çıktı alırsınız çünkü ıslak mürekkep olduğu için tonerli yazıcılarda olduğu gibi drum vs sorunları yoktur. düşük kalitede aldığınızı çıktılar bile çok okunaklı ve kalitelidir. sizlere önerim düşük kalitede kullanın beğenmesseniz kaliteyi orta yada yüksek kalite moduna çekersiniz.

Kullanılacak Mürekkep Nedir
Gelelim en merak edilen ve hep tartışılan konuya. orjinal mürekkep kullanmak şart mı? gerek teknoloji mağazaları gerek bitmeyen yazıcı servisleri sizi orjinal mürekkep kullanmaya teşvik edeceklerdir. ama bir gerçek vardır ki bazı çok dandik mürekkepler hariç dolum ürünlerinde kullanılan bir çok mürekkep aynı görevi görmektedir. orjinal yan sanayi diye bir ayrım yoktur. ve daha bir gerçek ise orjinal diye kullandığınız mürekkeplerde bile yazıcı kafası arızası mutlak verecektir ve değiştirmek zorunda kalacaksınızdır.


Tıkla Ara